Розацеята е хронично заболяване на кожата на лицето. Характеризира се  зачервяване на кожата (еритем), поява на разширени кожни съдове (телеангиектазии) , както и възпалителни изменения.

Заболяването протича в четири стадия:

 • Първи стадий ( Rosacea erythematosa) наблюдава се еритем, едем и телеангиектазии в областта на лицето ( бузи, чело, нос, брадичка). При нелекувана розацея еритемът става постоянен

 • Втори стадий (Rosacea papulopustulosa) Характеризира се с поява папули и пустули на фона на преходен еритем

 • Трети стадий (Rhinophyma) Наблюдава се хиперплазия на мастните жлези и разрастване на съединителната тъкан в областта на носа. Този вид се среща най- вече при мъже с хроничен ход на розацеята

 • Четвърти стадий( Rosacea ocularis) При половината от болните има засягане и на очите (блефароконюктивит), което се изразява със сухота, иритация на конюнктивите, подуване и зачервяване на клепачите. Най тежките усложнения са кератит и иридоциклит, които могат да причинят  слепота

В зависимост от формата на заболяването може да се използва различни комбинации от локални и системни средства. В случай на наличие на дифузно зачервяване, разширени капиляри или папуло-пустули може да се приложат различни лазерни системи с оглед постигане на по- добър терапевтичен резултат.

В Дермамед разполагаме с IPL Pulsar и Quanta system-Evo light laser.

Ipl Pulsar предствлява IPL лазер, като механизма на действие е известен от средата на 90-те години. IPL предствялва пълноспектърово лъчение,  което използва интензивни светлинни импулси вместо лазерни лъчи. Постига голяма ефикасност при третиране на повърхностна пигментация и дифузни зачервявания.

 • Действието на IPL се базира на принципа „селективна фототермолиза”,  при който светлината, която се излъчва от апарата се поглъща от специфични структури, наречени хромофори.  В случая това са хемоглобин и меланин.

 • Погълнатата светлина се трансформира в топлина и настъпва избирателно разрушаване на прицелни структури като пигментни петна, разширени капиляри, косми.

 • Има противовъзпалителен ефект и действа изключително добре при наличие на активни изменения.

 • Прилага се основно при дифузно зачервяване  и при папуло-пустулозна форма на розацея.

 • По време на процедурата се нанася се прозрачен гел за охлаждане на кожата.

 • Безопасен и ефективен начин за справяне с дифузното зачервяване при пациенти с упорита розацея

Quanta System-Evo Light laser представлява мощен лазерен източник, който дава възможност  да бъдат комбинирани различни дължини на вълните – което води до максимална гъвкавост, бързина и безопасност при работа с пациенти. Nd-YAg 1064 nm лазерният импулс се превръща в топлина, която коагулира и свива патологично разширените съдове. По тази причина машината може да се използва по две направления:

 • Третиране на разширени капиляри: Телеангиектазиите могат да засегнат всички зони на лицето. Най- често са разположени по кожата на носа, назолабиалните гънки и бузите. Могат да бъдат единични или множествени, под формата на тънки нишки или мрежоподобна структура, с едностранно или симетрично разположение, с диаметър 0,25-1 см. Работи се в режим на излъчване на единични импулси, като това позволява третиране на всеки един капиляр по отделно.

 • Третиране на дифузно зачервяване: Наблюдава се дискретен или силно изразен еритем, който се влияе от факторите на околната среда. Преминаването от топло към студено, консумацията на топли напитки или алкохол влошават значително състоянието на кожата, в посока засилване на зачервяването. Използват се настройки на апарата, които позволяват да се загрее повърхността на кожата до температура 40 градуса. По този начин се постига общо укрепване на стените на съдовете в дермата и намаляване на тяхната видимост. По този начин се намалява и зачервяването на лицето.

Важно

 • В зависимост от прага на болка на различните пациенти- процедурата се характеризира с различна степен на болезненост. Може предварително да се ползва обезболяващ локален крем или охлаждане на мястото.

 • Времетраенето на процедурата зависи от площта на обработваната кожа.

 • Необходими процедури: 1-4 броя, като се има предвид предварително обсъдената стратегия за лечение.

 • Липсва възстановителен период.

 • След процедурата е необходимо избягване на слънце и нанасяне на фотозащитен крем с висок SPF фактор.

 • Противопоказания: Пациенти приемащи медикаменти увеличаващи фоточувствителността ( тетрациклини, НСПВС, антипсихотици), антикоагуланти, роакутан (изотретиноин), бременност, кърмене, онкологични заболявания, фоточувствителна епилепсия.

Ако имате въпроси или искате да запишете час за процедура- не се колебайте да се свържете с нас.

Обадете се сега на 0885 900 545  или запазете своя час онлайн тук