Един от честите проблеми срещани при пациенти в млада и зряла възраст е развитието на различни по своята природа съдови дерматози, локализирани по кожата на лицето, тялото и крайниците. Обикновено се считат за изцяло естетичен проблем, но във времето могат да се превърнат в медицински казус, който да накара пациента да потърси помощ от страна на дерматолог, ангиолог, съдов хирург или друг медицински специалист. Мултидисциплинарния подход в лечението на тази патология позволява намирането на адекватно и бързо решение за пациента.

Joint pain, woman with leg injury, stretching

Според своята клинична картина най-често в медицинската практика наблюдаваме пациенти с :

 • Пунктиформени хемангиоми/ Черешови хемангиоми (Cherry haemangioma, Haemangioma senile/ Ангиокератоми): Това са доброкачествени пурпурночервени до синкаво-виолетови полусферични съдови образувания на кожата. Могат да бъдат единични или множествени, като пациента често идва притеснен след травмирането им или при увеличаване на броя им. Понякога се асоциират с увеличени чернодробни трансаминази, но по-често не се открива подлежащ здравословен проблем. Могат да увеличат свяо брой и големина с напредване на годините.

 • Паякообразен невус (Nevus stellatus, Haemangioma stellatum, Spider naevus): Касае се за съдово образувание, с размер от 1-3 мм в диаметър. Обикновено има формата на малка червеникава пъпчица, от която като лъчи на звезда или като крачета на паяк, изхождат разширени капилярни съдове с дължина няколко милиметра. Възниква спонтанно, но понякога се асоциира с бременност, заболявания на черния дроб и др. Локализира се главно по лицето, по-често при млади жени, но може да се наблюдава и при малки деца. Обикновено персистира дълго време и изчезва спонтанно. Възможни са рецидиви на друго място след време.

 • Телеангиектазии: Друга често срещан естетичен проблем , локализиран  най- често в областта на лицето ( нос, назолабиални гънки и бузи), представляват разширените капиляри. Те могат да бъдат единични или множествени, под формата на тънки нишки или мрежа, с едностранно или симетрично разположение. Диаметърът им варира в зависимост от давността им и начина на живот на пациента. Поява им може да бъде първична или вторична,провокирана от прием на медикаменти – естрогени, кортикостероиди, излагане на студ или да са изява на друго основно заболяване ( розацея, кожен лупус, склеродермия, радиодерматит, заболявания на черния дроб). Преди стартиране на лазерно лечение е задължително да се установи произхода на телеангиектазиите и дали появата им не е свързана със заболяване, което се влошава от светлинно въздействие.

 • Венозен хемангиом (venous lake): Обикновено се касае за единична доброкачествена лезия, локализирана в областта на устните. Най-често се развиват в ранна възраст, като обикновено пациентите не търсят медицинска помощ при тяхната поява. Липсват субективни оплаквания като болка, сърбеж и др. Характеризира се като единично, меко, синьо-виолетово възелче, с размер 0,2-1 см в диаметър.

 • Разширени капиляри по долни крайници: Обикновено 50-55% от жените и 40-45% от мъжете съобщават за подобен тип изменения, като се считат за естетичен проблем, но понякога могат да се съпровождат от неприятно чувство на парене и сърбеж. Най-честата причина за тяхното образуване са:наследственост, наднормено тегло, бременност, заседнал начин на живот и др. По-често засягат жените, тъй като естрогените имат релаксиращ ефект върху мускулите на кръвоносните съдове. От друга страна с напредване на годините се срещат по-често, поради намалената еластичност на съдовата стена.

Изброените съдови малформации са податливи на успешно третиране чрез лазерна терапия.

В Дермамед разполагаме с IPL Pulsar и Quanta system-Evo light laser.

Quanta System-Evo Light laser представлява мощен лазерен източник, който дава възможност  да бъдат комбинирани различни дължини на вълните – което води до максимална гъвкавост, бързина и безопасност при работа с пациенти. Nd-YAg 1064 nm лазерният импулс се превръща в топлина, която коагулира и свива патологично разширените съдове. Предимствата на Nd- Yag лазерната система са свързани с по- добрата прониквателна способност на лазерния лъч поради по- голямата дължина на вълната. Това го прави подходящ за лазерно лечение на съдови дерматози с нагласяне на параметрите на системата в зависимост от диаметъра на третираната лезия. Това го прави предпочитан метод за терапия на единични съдови лезии или такива разположени на по- трудно достъпни места.

В повечето случаи при първоначалната консултация се преценява броя на необходимите процедури. Стандартно се провеждат между 1 и 4 манипулации през интервал  от 3-4 седмици.

Scars on leg elderly woman with problematic problem skin close up

Очакван резултат:

 • малките съдове са напълно отстранени,

 • големите съдови петна и хемангиоми избледняват и значително намаляват размера си.

Действието на лазера е насочено само спрямо съдовете, като околната кожа не се травмира. Важно за постигане на крайния резултат е да се подбере както подходящата лазерна система, така и  подходящите съдове, които ще бъдат третирани. Задача на опитния дерматолог или специалист по съдови заболявания е да направи правилният избор на лазерна система в комбинация с подходящите настройки на апарата.

Важно

 • При повечето пациенти настъпва ефект след 1- 4 процедури. Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура, може да се наложи използването на лазерните технологии успоредно с други лечебни методи.

 • След първите сесии, съдовите петна могат да потъмнеят или за няколко дни да станат по-видими. Понякога се получава леко зачервяване и незначителен оток, които могат да се задържат 1-2 дни.

 • Задължително е преди процедурата кожата да не е била изложена на слънце или солариум поне 1-2 седмици.

 • Важно условие е да се се пази третираната зона от пряка слънчева светлина веднага след процедурата и около месец след това, както и да се прилага слънцезащитен крем с висок SPF фактор.

 • Есенно-зимният период е най-подходящ за извършването на тези процедури. Особено когато става въпрос за отстраняване на образувания по откритите части на тялото и лицето.

 • Пълно или почти пълно изчезване на разширените капиляри се наблюдава в 90% от пациентите.

Ако имате въпроси или искате да запишете час за процедура-не се колебайте да се свържете с нас.

Обадете се сега на 0885 900 545  или запазете своя час онлайн тук