Д-р Деница Желева завършва медицина през 2012 г. в МУ-Варна. През 2014г. придобива втора магистратура “Здравен мениджмънт”. От 2013 до 2017 г специализира кожни и венерически болести в Токуда Болница гр. София. В същия период натрупва сериозен опит като специалист в сферата на лазерните манипулации в Дерматологична клиника София. От 2016 г е задочен докторант на тема “ Странични кожни реакции при приложение на противотуморна таргетна терапия” към Аджъбадем Токуда Болница гр. София.

От 2017 г. работи активно в сферата на естетичната дерматология в Клиника Reverse. През 2017 г. започва дейност като специалист “детска дерматология” към Първа детска консултативна клиника, която през 2018 г става част от голямото семейство на Поликлиника България. Към момента преглежда деца и възрастни както на територията на Поликлиника България в гр. София, така и във филиала в гр. Перник. Пътува ежемесечно до гр. Търговище, където консултира и лекува пациенти от всички възрастови групи. В ежедневната си практика продължава активно да работи с лазери от различни поколения, като има най- голям опит при използването на Alexandrite, Nd- Yag и CO2 лазерни системи.

Д-р Желева работи с бебета, деца и възрастни. Интересува се от диагностиката и лечението на хронично рецидивиращи дерматози като атопичен дерматит, себореен дерматит, хемангиоми, милиария, бактериални и гъбични инфекции на кожата. Ежедневно се среща с пациенти , страдащи от хронично рецидивиращи заболявания като псориазис, хидраденитис супуратива, невродермит и др. Тези пациенти подлежат на диагностично уточняване и насочване към провеждане на най-подходящата за тях терапия. Заедно с д-р Димитрова подготвя и насочва пациенти за стартиране на биологична терапия към съответните комисии в гр. Плевен и гр. София. При необходимост съдейства за изготвяне на хистологични изследвания при пациенти с неясни и протрахирани кожни проблеми.

Интересите в сферата на естетичната дерматология са свързани с постигане на хармонични и красиви лица, без да се постига промяна в излъчването на пациента. Запазване на естественото излъчване и намаляване на следите от умора, стрес и напрежение.

Във връзка с дисертационния си труд д-р Желева е преминала самостоятелно обучение при Dr. Vincent Sibaud на тема  “Лечение на нежелани лекарствени реакции при приложение на противотуморна таргетна терапия – Institut Universitaire du Cancer de Toulouse Oncopole през есента на 2017 г.

Активно, ежегодно участие в национални срещи, симпозиуми  и конференции.

Ежегодно представяне на редки клинични случаи по време на Ноемврийски дерматологични дни

Участия в международни конгреси:

 • Master Class „Non Melanoma Skin Cancers: A Holistic Approach and State of the Art“ Белград, Сърбия 2014 г.
 • Зимно училище към Европейската академия по „Дерматология и венерология“ „Dermatopathology Basics“, Цюрих, Швейцария 2015 г.
 • Интензивен курс по дерматохирургия, воден от екипа на проф. Петер Кол от Клиника Вивантес, Берлин и курс по дерматоалергология с участието на водещи български специалисти с практически обучения 2015 г.
 • В периода 2013 – 2017 г. 3 Fostering courses към European Academy of Dermatology and Venereology;
 • Allergy Skin Group, Zurich (Switzerland) платформа към EAACI Европейска асоциация по клинична алергология и имунология 2016 г.
 • World Allergy Congress Jerusalem (Israel); Конгрес на WAO Световната алергологична организация 2016 г.
 • EADV Congresses: Istanbul (Turkey) 2013 г., Amsterdam (Holland) 2014г.
 • EADV Symposiums: Veronа (Italy)  2012 г., Belgarde (Serbia) 2014 г., Athenes (Greece) 2015 г.  EADV VIRTUAL 2020 г.
 • World Dermatology Congress Milan (Italy) 2019 г.

Членство в научни организации:

 • БДД Българско Дерматологично Дружество
 • Сдружение на частно-практикуващите дермато-венеролози
 • EADV Европейска Академия по Дерматология и венерология
 • EAACI Европейска асоциация по клинична алергология и имунология
 • WAO Световна алергологична организация