Развитието на пигментни петна представлява все по-сериозен естетически проблем за съвременните жени. Среща се под много форми и не винаги се провокира от прекомерно излагане на слънчева светлина. Пигментните изменения могат да се появят с възрастта, вследствие на тежко акне или хормонален дисбаланс.

Пигментации по кожата на лицето и тялото

Известни са още като възрастови петна, макар че могат да се наблюдават и при по млади пациенти. Асоциират се светла кожа, прекомерно излагане на слънце и/или използване на солариум. Обикновено се описват като пръснати петна с овална форма и светло до тъмно кафяв цвят. Появата им е спонтанна, като през зимата избледняват, а през лятото потъмняват.

Мелазма/Хлоазма

Това е състояние, което се развива най-често след бременност, прием на хормонални препарати и/или противозачатъчни.  Засягат най- често зоната на челото, скулите, горната устна, брадичката.

Развиват се като симетрични пигментирани. Лечението изисква намеса на опитен дерматолог, тъй като се предписват лекарства на базата на хидрохинон, третиноин и други активни субстанции. Тези продукти се изписват с рецепта и се използват по определена схема , предварително изготвена от лекуващия специалист.  Най-често се комбинира с други избелващи процедури – като мезотерапии, пилинги и лазерни процедури.

Бенки и лунички

Луничките са малки, плоски, светло до тъмно кафяви петънца по кожата на светли и рижави пациенти. . Обикновено се появяват по фото експонирани участъци като  – лице, гръб, гърди, рамене, ръце. Могат да се наблюдават от ранна детска възраст и да са генетично обусловени

За разлика от тях бенките представляват по-големи и тъмни петна, които могат да бъдат плоски или надигнати. Някои бенки могат да еволюират в меланом (рак на кожата), така че винаги трябва да бъдат наблюдавани за промени във формата, цвета или размера.

Акне вулгарис и поствъзпалителна хиперпигментация

Потъмняване на кожата на мястото на предхождащо възпаление се наблюдава изключително често, като в повечето случаи отзвучава в рамките на 2-6 месеца. Развива се след някакъв вид травма на кожата, независимо дали става дума за локална инфекция, акне, кола маска, изгаряне или порязване. Обикновено преминава самостоятелно, но  може да се прибегне до ускоряване на оздравителния процес чрез различни комбинирани терапии, химически пилинги, мезотерапии и др.

Мезотерапията въздейства на две нива. На нивото на меланоцитите – като намалява производството на меланин; и на повърхностните слоеве на кожата чрез нежна ексфолиация, която води до обновяване на кожата и премахване на повърхностните клетки, заредени с пигменти. Най-често този тип мезотерапия се комбинира с правилна домашна грижа. Използваме екстемпорални форми  (формула на Клигман) за третиране на силно изразени пигментни петна. Подготвяме план на лечение, като се уточнява честотата  на мезотерапиите, химическите пилинги и всички останали процедури, които мога да ускорят процеса на  избелване.

Предимствата на мезотерапията са следните:

  • Намалява появата на тъмни петна

  • Хидратират кожата

  • Освежават кожата

  • Неутрализира свободните радикали (при пушачите)

  • Намаляват фините мимически бръчици

Ако имате въпроси или желаете да се консултирате със дерматолозите на  Дермамед, не се колебайте да се свържете с нас.

Обадете се сега на 0885 900 545  или запазете своя час онлайн тук.