Ботулиновия токсин става известен преди години във връзка с редица офталмологични и неврологични заболявания. Едва през 2002 г FDA го одобряват за приложение в естетичната медицина. Той представлява невротоксин, получен по биотехнологичен път от бактериите Clostridium botulinum. Бива 8 типа-А,В, С1, С2, D, E, F,G ,като А-тип е един от най- силните. Предизвиква временна и обратима парализа на третираните мускули поради блокиране отделянето на ацетилхолин от нервното окончание, комуникиращо с мускулното влакно. Постепенното възстановяване на нервното окончание създава нова връзка с мускула и съответно ефекта на ботокса се изчерпва. Постигането на частична релаксация на мимическите мускули води до намаляване на неволевите мимики. По този начин се постига изглаждане на надлежащите бръчки, омекотяване чертите на лицето и освежаване на кожата.

Процедурата е кратка и безболезнена. В определени точки от лицето, след предварителен анализ на мимиката на пациента, се инжектира минимално към оптимално количество единици ботокс. По този начин целим постигане на естествено излъчване, без прекормерно блокиране на мимиката на пациента. Стремим се да постигне максимум резултат с минимум количество. Вземат се предвид индивидуалните особености и обикновено винаги се блокират две съседни области, с оглед избягване на акцентиране на мимиката в съседна зона.

Ефектът настъпва след 3-5 дни след приложението и продължава индивидуално средно 12-16 седмици. След манипулациятата е необходимо пациента да бъде с изправено положение и да не ляга в следващите 4 часа. Дават се насоки също за избягване на спорт, спа процедури и сауна в близките няколко часа след процедурата, за да се избегне прекомерно изпотяване и движение на мускулите.

След две седмици обикновено прави повторна консултация с лекуващия лекар с оглед преоценка на състоянието. При необходимост се поставят още единици ботокс, но се стреми към естественото излъчване и симетрия на лицето

Дозирането на ботулиновия токсин е строго индивидуално. Обикновено количеството е по-голямо при мъжете, поради по-развитите мимически мускули. Най- подходящи са пациентите с динамични бръчки(появяват се при мимика и изчезват в спокойно състояние) и запазена еластичност на кожата на хора между 35-55 год.

Ботокса се поставя обикновено в горна третина на лицето и повлиява изключително добре динамичните бръчки, тоест тези които се появяват при гримаса и жестикулиране. Това са зоните между веждите ( т.нар гневна бръчка), около очите (”пачи крак”), хоризонтални линии по челото, бръчки в основата на носа, ботулиново повдигане на вежди.

При необходимост може да се постави и с цел третиране на „портокаловата кожа” на брадичката, корекция на „венечна усмивка” (“bunny smile”), хипертрофия на дъвкателни мускули. От медицинска гледна точка , изключително добър ефект се наблюдава при пациенти с хиперхидроза. Така се постига трайно решение на проблема с прекомерно изпотяване в областта на ръцете и мишниците.

  • Странични ефекти са обратими и най-често са главоболие, сухота в устата, синини в мястото на убождания, падане на клепач, асиметрия в мимиката.

  • Противопоказания: пациенти с невромускулни заболявания, алергия към ботулинов токсин, кожни инфекции, бременност, кърмене, прием на антикоагуланти

  • Не забравяйте: избягвайте активни физически упражнения до 24часа след поставяне на ботокса, избягвайте консумацията на алкохол в деня преди и деня на процедурата и не се навеждайте/не лагайте до 4 часа след манипулацията.

Важно:

  • Ботокса освежава кожата и отваря погледа на пациентите.

  • Поставянето му при по млади лица не крие риск. Напротив- позволява консервиране на кожата и намаляване на дълбочината на бръчките.

  • Трайността на ефекта е много индивидуална (3-4 месеца), но последващата процедура с ботокс удължава този период и засилва ефекта му.

  • Важно е да се спазва поне 3 месечен интервал между ботулиновите апликации, за да не се образуват антитела срещу него.

  • Статичните бръчки (бръчките, които се забелязват в спокойно състояние на лицето) се омекотяват, но не изчезват напълно след приложение на ботокса. Последващото им запълването с повърхностен филър е ефективното решение за тях.

Приложение на ботокс при хиперхидроза

  • прекомерно изпотяване в областта на мишниците

  • прекомерно изпотяване в областта на дланите

Ако страдате от прекомерно изпотяване и конвенционалните средства не помагат- помислете за поставяне на ботулинов токсин. Процедурата е се провежда, след слагане на локален анестезиращ крем и трае не повече от 20мин. Това би ВИ осигурило комфорт и спокойствие в следащите 6 месеца.

Реактивирайте вашата кожа! Позволете й да бъде поглезена и тя мигновено ще Ви се отблагодари! Ако имате въпроси и искате да обсъдим Вашия план за справяне с белезите на стареенето-не се колебайте.

Обадете се сега на 0885 900 545  или запазете своя час онлайн тук.