Себорейният дерматит е представлява често срещана хронична екзема, която обикновено се ограничава до кожни региони с високо производство на себум и се локализира в зоните на големите гънки. Въпреки че патогенезата му не е напълно изяснена е доказана асоциацията със свръхпродукцията на себум (себорея) и коменсалната гъбичка Malassezia, населяваща тези области.

Различават се две основни форми на себореен дерматит. Тази в детска възраст и тази при възрастни, като първата е самоограничаваща се до първите 3 месеца от живота, докато втората е хронична с пик през 4-то до 6-то десетилетие.

Себореен дерматит в детска възраст:

  • Горен тип себореен дерматит: Тази форма обикновено започва около една седмица след раждането и може да продължи няколко месеца. Първоначално се появяват дискретни мазни люспи, прилепнали към върха и предните участъци на фонтанелата, които по-късно могат да се разпространят по целия скалп. Това са т. нар млечни корички или crustae lactea.

  • Долен тип себореен дерматит: Засягането на зоната на ингвиналните гънки (зоната под пелените) обикновено протича с по-остро, като се наблюдават сълзящи, рязко отграничени и заобиколени от сателитни лезии изменения. В тази област много често се установява насложена инфекция с Candida spp.

  • Erythroderma seborrhoica се характеризира с развитие на дисеминирани лезии, обикновено с по-малка интензивност, като могат да се появят  по лицето, в областта зад ушите, шията, трункуса и  крайниците. Обикновено протича с умерено повишаване на телесната температура и общо неразположение на детето.

Лечение: При пеленачета се препоръчва измиване на главата с мек и подходящ за млечни кори шампоан. На фармацевтичния пазар има голямо разнообразие от лосиони, емулсии и кремове, които се прилагат по схема и в рамките на 2 седмици се постига изключително добър резултат. При липса на ефект с козметични средства- засегнатите участъци могат да се третират със слаби кортикостероидни кремове и лосиони, локални комбинирани антимикотични средства.

При съмнение, че страдате от това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук.