Molluscum contagiosum/контагиозните молуски или заразните молуски представлява най-честата поксивирусна инфекция при хората. Това е и един от най-често диагностицираните кожни проблеми при малки и подрастващи деца.

Клинична картина:

MC лезиите са твърди,плътни, перлени, понякога вдлъбнати в центъра папули с восъчна повърхност. Те могат да се появят навсякъде по повърхността на кожата, но са най-чести в кожните гънки напр. мишници и шия, по страничната повърхност на трункуса,  бедрата и задните части.

Могат да се наблюдават при деца с  атопичен дерматит. От друга страна  вследствие на разчесване, може да настъпи вторично възпаление поради насложената бактериална инфекция, . При тези случаи се налага овладяване първо на основното заболяване (АД, бактериална инфекция), а след това деструкция и премахване на молуските.

Семейството Poxviridae са големи, яйцевидни, двуверижни ДНК вируси, които се характеризират с цитоплазмена репликация. Болестите, причинени от поксвируси, включват едра шарка, ваксиния, кравешка шарка, маймунска шарка, орф, възелчета на дояча и контагиозни молуски. Най-исторически значимата от тях беше шарката, която в миналото е била ендемична по целия свят и е причинила милиони човешки жертви.

Лечение:

  • Кюртаж: Това е процедура, при която след обезболяване с крем ( пациента остава намазан с крем за интервал от 20-30 мин) се работи с остъргващ хирургичен инструмент наречен кюрета. Процедурата е безболезнена , както за децата така и за възрастни. Уплахата и недоверието на малчуганите понякога прави извършването на манипулацията по- трудно, но в този момент е много важно съдействието от страна на родителите. В следващите няколко дни третираните лезии не трябва да се мокрят, докато не се образуват корички. В домашни условия се третират с йодасепт, сутрин и вечер, до пълното отпадане на коричките.

  • При рецидив на заболяването е необходимо в кратки срокове да се извърши същата манипулация, за да се избегне разпространението на молуските.

  • В отделни случаи се налага включване на имуностимулиращи средства, но това се обсъжда предварително с родителите на пациентите. По този начин постигаме повишаване на имунната защита на организма и по- лесно третиране на заболяването.

  • Съществуват и локални средства на базата на различни киселини, които позволяват лечение в домашни условия. Кой метод на третиране ще се избере зависи от броя, локализацията, възрастта и общото здравословно състояние на пациента.

Интересни форми на заболяването представляват случаите, при които  се наблюдават молуски  в гениталната област. В този случай, се касае за заразни молуски при възрастни, които спадат към групата на полови предаваните заболявания.

Разпространени на широка площ и множествени, с големи размери лезии- могат да се наблюдават при имуносупресирани пациенти, особено при такива с HIV.

Нашият съвет е да не чакате, когато видите надигнати образувания по кожата на детето си. Може да се касае за обикновени брадавици или молуски. Но при всички положения е необходимо да се пристъпи към тяхното отстраняване.

При съмнение, че развивате симптоми на това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук