Вирусни заболявания

Разнообразието от вирусни заболявания в детска възраст се обуславя от крехката възраст на децата, слабия имунитет и склонността към лесно предаване в детските колективи.

Наблюдават се различни по морфология обривни единици , с типична локализация и ясна прогноза. Могат да бъдат представени от папули, везикулобулозни лезии, ерозии и дори туморовидни изменения. Тук спадат херпес симплекс, херпес зостер, вирусни заболявания на оралната лигавица и вирусните брадавици. Контагиозния молускус също се отнася към тази група, но за него можете да прочетете по- обстойна информация тук.

В клиничната практика често диагностицираме т.нар вирусни екзантеми. При тях откриваме голямо разнообразие от симптоми, засягащи също общото състояние на детето, дихателната система, функцията на черния дроб и др.

Тук спадат:

  • Erythema Infectiosum  или т.нар пета болест– Причинява се от паровирус B-19

  • Roseola infantum или т.нар шеста болест– Причинява се от HHV-6 и 7

  • Papular-Purpuric Gloves and Socks Syndrome – Причинява се от парвовирус B-19

  • Papular Acrodermatitis или Gianotti- Crosti синдром

  • Unilateral laterothoracic exanthem

  • Hand-foot-and-mouth disease или Ръка- Уста- Крак синдром

Херпесните инфекции се срещат с различна честота в детската популация. Важно е да напомним, че от м.Юни 2020 г в България е достъпна ваксината срещу варицела и всеки родител може по желание да я постави на своето дете след навършване на 1 година.

Вирусните брадавици са друго често заболяване, което имат различно проявление, в зависимост от локализацията и възрастта на пациента.

Обикновените брадавици се причиняват най-често от HPV-1, -2, -4, -27  или 57 тип и се предават по контактен път. Лечението включва различни деструктивни методи- терапия с течен азот, трихлороцетна киселина, локално приложение на медикаменти със салицилова киселина и флуроурацил и т.н.

Вирусни брадавици:

Разпространени са във всички възрастови групи, те могат да се  наблюдават като

  • обикновени брадавици (най-често по ръцете и особено пръсти и длани)

  • плоски брадавици (по-типични за лицето)

  • плантарните брадавици (най-често по ходилата)

Предизвикват се от човешки папиломен вирус (HPV), които са голяма група вируси, наброяващи вече близо 200 вида. Премахването им се осъществява най-често с течен азот,поради минималния риск от усложнения. При малки деца може да се избере и консервативна терапия с нанасяне на различни вещества с деструктиращ ефект върху проблемните изменения. Когато никой от тези методи не доведе до резултат, се прилага и лазерна терапия с C02, Nd YAG- и Er YAG-лазер. Понякога се налага включване на продукти за подсилване на имунната система, но тези терапевтични курсове са кратки и оказват общо благотворно влияние върху организма.

Go to Top