По главата си хората имат средно 100 000 до 150 000 косъма. Загубата на косми е напълно нормално явление,като се смята, че за едно денонощие човек губи около 40 до 100 косъма. По- голямата част от хората възприемат косата си като “короната”, с която ги разпознават в обществото. По тази причина косопадът може да причини сериозен психологически стрес и травма върху самочувствието на пациента. Това заболяване засяга сериозно представителите и на двата пола и изисква детайлен анализ на възможните причини довели до развитието му. За „косопад“, „алопеция“ или „плешивост“ се говори , когато се установи загуба на повече от 100 косъма дневно, като най- често се асоциира с различни отключващи моменти

Диагноза за косопада се осъществява посредством няколко различни метода:

 • тест с издърпване на косми

 • тестът за изваждане „от корените“

 • кожна биопсия

 • трихоскопия

Важни за диагнозата са редица лабораторни изследвания, които да установят произхода на косопада:

 • ПКК (пълна кръвна картина)

 • серумно желязо

 • серумен феритин

 • тотален желязо свързващ капацитет (TIBC)

 • полови хормони (тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон – изследват се между 3-ти и 5-ти ден от цикъла)

 • щитовидните хормони (T3, T4, TSH)

 • цинк, мед и селен в кръвен серум

 • хормони на надбъбречните жлези

 • имунологични изследвания – антинуклеарни антитела

Видове косопад:

 • остър телогенен ефлувиум-внезапна поява на реактивен косопад. Характеризира се с засилване на косопада три до четири месеца след определен отключващ фактор. Заболяване (включително Covid-19 инфекция), стрес, емоционален шок, умора, небалансирана диета, смяна на сезоните или следродилен период са примери за възможни причини. Цикълът на косъма е нарушен, задействащ рязка, дифузна и едновременна загуба на коса. Делът на космите в анаген ( фазата на активен растеж) се променя на 70% (спрямо 85% в здраво състояние), докато броят на тези във телогенна фаза (фазата на елиминиране) , които обикновено са по малко от 10% се увеличава на 30%. Косопадът може да достигне до 300 косъма на ден, в сравнение с обичайните 25 – 60 косъма при нормален скалп. Обикновено косопадът, който е свързан със сезонни промени, следродилен период или дори диета, е винаги внезапен и продължава по-малко от 6 месеца.

 • хроничен телогенен ефлувиум-постепенна и продължителна загуба на коса. Хроничният косопад може да се появи във всяка възраст. Жените са по-често засегнати в сравнение с мъжете. Може да се развие след висока температура, кръвоизлив, операция, дисбаланс на хормоните на щитовидната жлеза или нискокалорична диета. След като причината бъде идентифицирана и елиминирана, състоянието бавно, но постепенно се подобрява. Необходими са средно около 6 месеца, а понякога може да отнеме  12- 18 месеца за възстановяване на нормалната гъстота и плътност на косата.

 • андрогенна алопеция- наблюдава се разреждане и опадане на косата в симетрични участъци на главата при генетично предразположени индивиди, предизвикано от въздействието на мъжки полови хормони. Характерно е ,че при мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява. При жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.Началото на андрогенната алопеция е постепенно (обикновено след 20-годишна възраст), най-често при пациенти с изразена наследствена обремененост. Може да се стигне до пълно оплешивяване, ако не се вземат мерки навреме.При жените, андрогенната алопеция настъпва при ендокринни заболявания, особено при хипофункция на хипофизата, надбъбрека, щитовидната и половите жлези.

 • алопеция в напреднала възраст-загуба на плътност и гъстота, известна като индуцирана от възрастта алопеция

Терапия: Лечението е строго индивидуално, след анализ на проведените лабораторни изследвания и детайлен разпит на пациента.  Необходимо е отстраняване на провокиращите фактори и строго придържане към предписаната схема на терапия от страна на пациента. Могат да се комбинират различни локални , системни и инжекционни техники с оглед постигане на бързи и трайни резултати.

При съмнение , че страдате от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук