Изключително често пациентите се задават въпроса- на какъв лекар да отида, ако усетя изменения в устата. Истината е, че специалистите за тази толкова чувствителна област, са няколко- дерматолози, УНГ- специалисти , лицево- челюстни хирурзи, дентални лекари. Счита се , че при необходимост винаги може да се създаде мултидисциплинарен екип и това да позволи бърза диагностика и терапия за страдащия пациент. И нека обърнем внимание все пак на най- честите заболявания на лигавиците на устата:

Класификацията на този тип изменения ги дели на първични и вторични.

Първичните заболявания се провокират от различни фактори като консумация на гореща храна, прием на различни химични субстанции, травмиране на лигавицата от неудобни протези, счупени зъби и др. Лигавицата може да бъде засегната от различни бактериални, вирусни и гъбични причинители при което се развиват кандидоза, херпеси, импетиго и др.  Към вторичните спадат състояния , развили се на базата на съпътстващи общи заболявания. Такива са измененията при лихен планус, гастрит, язва, анемия, хиповитаминози (недостиг на витамини)  – А, B, C, PP . Голям брой инфекциозни заболявания протичат с типични изменения в областта на лигавиците.

Ще обърнем внимание на част от най- честите заболявания в областта на устната лигавица:

 • Ектопични мастни жлези или жлези на Fordyce: представляват малко жълтеникави точици по устната лигавица, като се наблюдават изключително често при пациентите.

 • Мукоцеле: представлява травматично прекъсване на слюнчена жлеза, при което се развива специфична грануломатозна реакция. Лечението е посредством хирургична ексцизия.

 • Лабиален херпес: Причинява се херпес вирус I или II, по-често I тип. След няколко часово усещане за изтръпване, мравучкане и понякога болка- се появяват сгрупирани мехурчета върху зачервена основа. Колкото по- бързо се вземат мерки и се стартира лечение, толкова по- малка е вероятността да се развият усложнения. Към групата на усложненията спадат- формиране на гной, разширяване на инфекцията с обхващане на нови зони. Има пациенти, които се оплакват от често рецидивиращи херпеси ( повече от 1 път месечно). Това изисква задължителна консултация с лекар, за да се дадат насоки как да се намалят честотата на рецидивите.

 • Афтите: Считат за най-честото заболяване на лигавицата на устната кухина. Представлява възпалително заболяване, което се характеризира с повърхностни наранявания на лигавицата на устата. Наблюдават се малки (кръгли или овални) петънца,силно болезнени, разположени по венците, вътрешната страна на бузите, вътрешната страна на устните и върху твърдото небце. Могат да се появят няколко пъти годишно, на едно и също място- състояние известно като повтарящ се афтозен стоматит.

 • Кандидоза: Представлява повърхностно възпаление на устната лигавица, причинено от гъбички от рода Кандида. Формира се бял налеп, а подлежащата лигавица е силно зачервена и болезнена. Отключващи фактори са предхождащо антибиотично лечение, дисбактериоза, хиповитаминоза и др. Често срещана диагноза при пеленачета.

 • Левкоплакия: Хронично заболяване на устната лигавица, при което се получава вроговяване на епитела, индуцирано от тютюнопушене, горещи и силно подправени храни, дразнене от кариозни зъби или неудобни протези.

 • Лихен планус: Типична сърбяща папулозна дерматоза с хронично-рецидивиращо протичане, при която лигавичното засягане се изразаява в развитие на белезникави лезии или плаки с различна форма и големина. Наблюдават се най-често по букалната лигавица на нивото на междузъбната линия, небцето, езика и устните. Заболяването се счита за преканцероза и изисква стриктен контрол от страна на специалист- дерматолог.

Патологичните изменения могат да ангажират всички лигавични повърхности. Наименованията им се определят в зависимост от съответната анатомична област:

 • устни -хейлити

 • букална лигавица-стоматити

 • венец- гингивити

 • език- глосити

В зависимост от начина на протичане и реактивността на пациента към приложената терапия се преценява каква част от тези заболявания попадат под обсега на лекар-специалист дерматолог. При необходимост се назначават допълнителни кръвни изследвания, взема се биопсия за хистология. В случай на необходимост, пациента винаги може да се насочи към препоръчан УНГ/ ЛЧХ- специалисти, с които работим от дълги години в тясна колаборация.

При съмнение , че страдате от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук