Терминът фоликулит се отнася до инфекция на космените фоликули. Клиничният вид варира в зависимост от местоположението и дълбочината на фоликуларното засягане.

Наблюдават се както по-дълбоки фоликуларни инфекции (фурункули и карбункули), така и повърхностен фоликулит с  развитие на повърхностни, малки жълто-бели пъпчици, често с тясна червена ареола. При повърхностния фоликулит повечето лезии са безболезнени и заздравяват в продължение на 7–10 дни с постинфламаторна хиперпигментация. Staphylococcus aureus е най-често срещаният патоген; други възможни етиологии включват стрептококи, Грам отрицателни организми и дори дерматофити.

Повърхностният фоликулит не винаги е инфекциозен по произход. Съществува и т.нар „стерилен фоликулит“ , който се наблюдава след контакт на кожата с масла или други оклузивни продукти, което води до запушване на фоликулите и възпаление. Класически пример за стерилен фоликулит е пустулозата на скалпа, понякога свързана с прилагане на масла за коса.

Фоликулит на брадата: Folliculitis barbae (sycosis barbae) предствлява дълбок фоликулит в областта на брадата, обхващащ цялата дълбочина на фоликула и перифоликуларната област.Обрива започва от засягането на единични фоликули, като процесът се разпространява в съседство чрез травма от надраскване и / или бръснене. Наблюдават се фоликуларни папули и пустули, с прогресия, еритем, образуване на корички и влажна инфилтрация на кожата. Обикновено се изолира S. aureus, въпреки че понякога могат да бъдат установени и други бактерии.

Използването на електрическа, а не традиционна самобръсначка, или пълното избягване на бръсненето понякога може да бъде полезно за профилактика и лечение на това състояние. Топлите компреси и локалните антибиотици често са достатъчни за овладяване на леки форми на sycosis barbae. Ако състоянието е тежко или хронично рецидивиращо – може да са необходими няколко седмици перорална терапия със системни антибиотици.

Прогноза: Повечето случай на фоликулит са леки и не водят до усложнения.

Най-честите усложнения са:

  • формиране на фурункули, карбункули или кожни абсцеси

  • Поствъзпалителни белези или хиперпигментни петна

  • увреждане на космения фоликул, което води до постоянна загуба на коса

Терапия:

  • перорални антибиотици

  • локални антибиотични кремове и пасти

  • хирургична инцизия и дренаж

  • интралезионално кортикостероид

При съмнение , че страдате  от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук