Еризипелът е повърхностен целулит на кожата с подчертано лимфно участие, дължащ се в повечето случаи на β-хемолитични стрептококи от група А. Често е придружено от обща симптоматика като втрисане, покачване на телесната температура до 40°С, главоболие, отпадналост и общо неразположение.

Етиология: Еризипела възниква вследствие инфектирането на кожата със стрептококи от група А. Посредством микротравми (одраскване, разчесване, рана и др.) могат да навлязат в кожата и да причинят инфекция. Обикновено се изолира комбинирана бактериална флора.

Други причини за еризипел включват:

  • улкуси (язви) по кожата;

  • хирургически разрези;

  • ухапвания от насекоми;

  • определени състояния на кожата, като атопичен дерматит;

  • отоци на долните крайници поради здравословни проблеми, като сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност;

Клинична картина: Патологичните изменения ангажират обикновено едностранно единия крайник с развитие на червени петна с голям диаметър, лъскава, опъната и понякога силно болезнена кожа. Наблюдава се ясна демаркационна линия със здравата кожа. Инфекцията може да засегне също лицето, скалпът и ръцете. Наблюдава се също повишена телесна температура, втрисане, общо неразположение. Понякога се установяват подути лимфни възли.

Терапия:  Антибиотици от групата на пеницилините, цефалоспорините или макролидите при пациенти с алергия към пеницилин са средство на избор за терапия. Лечението изисква постелен режим, с приложение на компреси със смрадлика или калиев  перманганат.

При съмнение, че развивате симптоми на това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук