Хидраденитис супуратива е хронично възпалително, рецидивиращо, инвалидизиращо заболяване на терминалния космен фоликул, което обикновено започва след пубертета с болезнени, дълбоко ситуирани възпалителни лезии. Най-често се развива  в области на тялото богати на апокринни потни жлези, като мишници, ингвинални и аногенитални области.

Поставянето на диагнозата се забавя средно с 7 години. Причината е, че много често лезиите при гноен хидраденит се смятат за инфекциозни абсцеси, които се лекуват  с антибиотици и хирургично (инцизии)  от общопрактикуващи лекари, хирурзи и други специалисти.

Епидемиология:Разпространението на ГХ е около 1 % в тоталната европейска популация. Засяга 2-5 пъти повече жени отколкото мъже, като разположението на лезиите може да варира при жените и мъжете. Изменения в областта на гениталиите се срещат значително по- често при жените, докато перианалният ГХ засяга по-често мъжете . Не се наблюдава разлика между половете за лезиите в аксиларната област. Важен рисков фактор е тютюнопушенето като ГХ се среща 9.4 пъти по-често при пушачи. Затлъстяването или по- високия Body Mass Index  (BMI) също корелира с честотата и тежестта на болестта , като затлъстелите пациенти имат по-тежки симптоми и оплаквания от тези с нормално тегло. Установена е и фамилна обусловеност , която се наблюдава при всеки 1 от 3 ма пациенти.

Клинични картина: В началото се наблюдават уплътнения в  областта на засегнатите зони, които могат да се задържат месеци наред без активност. Около 50% от пациентите все пак съобщават за парене, болка, сърбеж и/или увеличено изпотяване часове преди появата на измененията. Следва възпалителни промени придружени от изтичане гнойна секреция с последващо фиброзиране на кожата и развитие на хипертрофични цикатрикси и  контрактури. Отделните възли могат да се слеят  в масивни  инфилтрати с надлежаща кожа, изглеждаща като хиперпигментирана.

За стадирането на състоянието се използват няколко класификации: Sartorious (HSS score), Kimball и Hurley. В рутинната клинична практика тежестта на заболяване са оценява в 3 стадия по Hurley

Диагностика: Типичната клинична картина и локализация на патологичните измненения обикновено улесняват диагностицирането на заболяването. С оглед по прецизна терапия много често се налага вземане на микробиология с оглед изолиране на патологичен причинител и изготвяне на антибиограма.

Обикновено диагнозата се забавя средно с няколко години, поради безуспешните опити на хирурзи, инфекционисти и други специалисти в лечението на това дерматологично заболяване. От основно значение е навременната и точна диагностика, с оглед избягване на инвалидизиращите усложнения.

Терапия: Лечението се прецизира в зависимост от възрастта на пациента, продължителността на заболяването, прилаганото до момента лечение и изолирания микроорганизъм. Обичайно за по-леките случаи се използват локални антибиотични гелове в комбинация или не с перорален метронидазол за 4 месеца.

Като втора линия на терапия се назначава Clindamycin 300 мг 2* дневно в комбинация с Rifampicin 600 mg 1*дневно или 300 mg 2* дневно за период от 10 седмици.

Най- новия подход е използването на биологичния препарат Humira, който се реимбурсира от НЗОК, след като сте били одобрени от специализирана комисия. Схемата на приложение е както следва: 160 mg на седмица 0, 80 mg на  седмица 2, и след това от 4-та  седмица: по 40 мг всяка седмица или  80 мг през седмица. При постигане на подобрение – терапията с Humira продължава дълго време.

Специалистите с Дермамед имат богат опит в изготвянето на всички необходими документи за явяване на комисия и подпомагане процеса на одобрение от страна на НЗОК. Ако сте пациент, страдащ от ГХ и имате нужда от уточняване на стадия на заболяването, лечение и съвет за справяне с тази инвалидизиращ диагноза- не се колебайте да се свържете с нас. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук