Розацеята е хронично заболяване на кожата на лицето. Характеризира се  зачервяване на кожата (еритем), поява на разширени кожни съдове (телеангиектазии) , както и възпалителни папули и пустули.

Епидемиология: Розацеята се среща и при двата пола, но по-често при жени във възраст между 30-50 години. Заболяването се свързва с генетична предиспозиция. Причините за розацеята могат да бъдат смущения на функциите на стомашно-чревния тракт (гастрит, колит), повишена или намалена секреция на жлъчния мехур, инфекция с Helicobacter pylori, хипертиреоидизъм, разстройства в менструалния цикъл, синуит, грануломи, тонзилит, сърдечно-съдови заболявания и други.

Розацеята се влошава от редица фактори като най- честите са : стрес, висока или ниска температура, слънце, алкохол, тютюнопушене, кафе, газирани напитки, подправки, лечение с локални кортикостероиди и др. При някои форми на заболяването от кожата на болните се изолира Demodex folliculorum. Субективните оплаквания са лек сърбеж, парене, повишена кожна чувствителност.

Клинична картина: Заболяването протича в четири стадия:

 • Първи стадий ( Rosacea erythematosa) наблюдава се еритем, едем и телеангиектазии в областта на лицето ( бузи, чело, нос, брадичка). При нелекувана розацея еритемът става постоянен

 • Втори стадий (Rosacea papulopustulosa) Характеризира се с поява папули и пустули на фона на преходен еритем

 • Трети стадий (Rhinophyma) Наблюдава се хиперплазия на мастните жлези и разрастване на съединителната тъкан в областта на носа. Този вид се среща най- вече при мъже с хроничен ход на розацеята

 • Четвърти стадий( Rosacea ocularis) При половината от болните има засягане и на очите (блефароконюктивит), което се изразява със сухота, иритация на конюнктивите, подуване и зачервяване на клепачите. Най тежките усложнения са кератит и иридоциклит, които могат да причинят  слепота

Съществуват и екстрафациaлни форми на заболяването като могат да се засегнат деколтето,тялото и крайниците. 

Диференциална диагноза: acne vulgaris, фотодерматози, lupus erythematosus, саркоидоза, дерматомиозит, периорален дерматит и др.

Терапия: Важна част в лечението на розацеята е изключване на влошаващите фактори. Лечението в първите стадии на заболяването включва именно  избягване на факторите, които влошават състоянието на кожата. Препоръчва се използването на специални почистващи и измивни средства, прилагането на специализирана дерматокозметика и спазване на редица препоръки в ежедневието.

 • Слънцето се счита за най-важния фактор, влошаващ розацеята. Препоръчва се използването на слънцезащитни кремове, с висок фактор на защита в комбинация с подходящи за сезона дрехи. Фотозащитни кремове ( SPF 30 и 50 + ) се прилагат ежедневно през цялата година. Най-често се използват комбинирани препарати с UVA и UVB защита. Изключителното разнообразие от продукти на пазара позволява индивидуален избор спрямо личните нужди (крем, тениран крем, флуид, пудра). Важно е правилното ползване на този тип продукти. Нанасянето на крема се извършва 20 мин преди излагане на слънце и се повтаря на всеки 2-3 часа.

 • Обяснява се необходимостта от избягването на топли храни и напитки (пиене на горещо кафе, чай; консумация на горещи супи и храни); препоръчва се консумирането им в охладено състояние.

 • Пациентите трябва да изключат червеното вино. Алкохолът се счита за влошаващ фактор, чието значение не бива да бъде подценявано при всички пациенти с розацея.

 • Пребиваването в страни с горещ и топъл микроклимат засилват симптомите на розацеята. Избягването на престоя в горещи помещения, стоенето над съдове от които излиза пара, ползването на сауни и др. е противопоказано при пациенти с розацея;

 • Избягване на употребата на продукти, съдържащи алкохол, ментол, евкалиптово масло, да се предпочитат синтетични детергенти (syndet-type cleanser) или почистващи гелове. Козметичните серии, включващи продукти специално предназначени за поддържане, предпазване и третиране на чувствителната кожа на лицето при розацея са достъпни за българските пациенти. Използват се сериите Sensibio AR, Roseliane, Rosacure, Antirogougeurs и Diroseal, Ruboril и Metroruboril, Rosaliac, Capillin, Isoteliane и др.

В зависимост от тежестта на заболяването лечението може да бъде локално, системно или комбинирано.

Локална терапия: Използват се различни локални средства:

 • Мetronidazole ( cream, lotion, или gel). Метронидазолът се смята за златен стандарт в лечението на розацеята. Неговото действие е противовъзпалително, антибактериално, антипротозойно. Прилага се един път дневно в концентрация 1% или два пъти на ден при 0.75 % крем или гел. Прилага се при инфекция с Demodex folliculorum. Може да се комбинира с перорални антибиотици.

 • Локални антибиотични средства ( Tetracycline, Clindamycin, и Erythromycin кремове и гелове в концентрация от 0.5% до 2.0%)

 • Локални ретиноиди ( Tretinoin 0.1% ,0.2 ,0.5 % cream,gel ) е известен още като транс ретинова киселина и представлява киселинна форма на витамин А

 • Aзелаинова киселина (Аzelaic acid cream 20 % cream, 15 % gel )  има противовъзпалително (срещу Propionibacterium acnes)  и антиоксидантно действие. Прилага се при папуло-пустулозна розацея. Азелаиновата киселина в сравнение с Метронидазол се смята за също толкова ефективна

 • Benzyl benzoate 10 %, Lindan %, Crotamion 10 % – прилагат се основно при лечение на инфекция с Demodex folliculorum

Локалните кортикостероидни кремове са противопоказани при лечението на розацея!

Единствено изключение е приложението им при розацея фулминанс и розацея конглобата!

Системна терапия: Използват се различни системни средства , чието приложение се преценява строго индивидуално

 • Орални антибиотици (Tetracyclinе 250-1000mg/ден ,Doxycycline 100-200 mg/ден и Minocycline 100-200 mg/ден)

  В наши дни се съветва лечението да се започне с Doxycycline , 40 mg дневно, при което се търси не антибактериалния , а противовъзпалителния ефект на антибиотика.

 • Isotretinoin (13-cis-Retinoic Acid) – може да се използва при всички форми на розацея, резистентна на лечение розацея, lupoid rosacea, rosacea conglobata, gram negative rosacea, rosacea fulminans. Показано е и при всички форми на фима. Продължителността на лечението е от 3- 6 месеца (0.3-0.5 mg/kg.)

 • Dapsone (50-200 mg/ден) се препоръчва при невъзможност на лечение с Isotretinoin. Продължителното лечение с Дапсон изисква контрол и внимателно мониториране на страничните явления от терапията (хемолиза, агранулоцитоза,метхемоглобинемия)

 • Metronidazole(250-1500 mg/ден)- се използва рядко системно заради нлр : ( запек, диария, загуба на апетит, повръщане, главоболие, виене на свят, гадене и метален вкус в устата)

 • Acitretin, Кetoconazole, Spironolactone, орални контрацептиви са също показани при лечение на розацеята

 • Комбинирана терапия : Най-често ползвана е комбинацията на перорален Doxycycline ниска доза(40мг) и локален Метронидазол гел 0.75 %

 • Лазери и интензивна пулсираща светлина : се препоръчват за еритема и разширените кръвоносни съдове. Обикновено са необходими многократни процедури в интервал от 3-6 седмици. Лазерното лечение може да се комбинира с фотодинамична терапия.

 • Фотодинамична терапия (PDT) – използва се фотосензибилизираща течност (аминолевулинова киселина) и синя светлина. Лечението се прилага при актинична кератоза, акне вулгарис и напоследък и при розацея. След процедурите е необходимо използване на фотозащитни средства. Периодите на ремисия след лечението са от няколко месеца до няколко години.

 • Хирургично лечение : се прилага основно при тежките форми ринофима

При съмнение, че развивате симптоми на това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук