Доброкачествени образувания на кожата

Доброкачествените лезии могат да бъдат изключително разнообразни. Развиват се най-често след трета декада, могат да бъдат единични или множествени, наблюдават  се почти навсякъде по тялото.

Меки фиброми:

Това са изменения, разположени най- често в областта на шията, мишниците, под гърдите, в областта на слабините гънки и интимна зона. Според давността си, размера им варира между 1-2 мм до 2-3 см. Формата им е разнообразна, като обикновено се касае за кръгли, стеснени в основата си или разположени на „краче“ изменения. Могат да са с цвета на околната кожа или по-тъмни пигментирани. Премахването им е препоръчително, когато се увеличат по брой и размери, най-вече защото дразнят, предизвикват сърбеж и нарастват при триене на кожата в тези области.

Процедурата е безболезнена, тъй като пациента предварително се обезболява с анестезиращ крем. Възстановителният период е около 5-7 дни, като през това време се нанася най-често антибиотичен спрей или крем. Препоръчително е да се премахват по време на есенно-зимния период, тъй като през това време е по-малък риска от вторични инфекции.

В клиничната практика най-често препоръчваме:

  • хирургично изрязване

  • електрокоагулация

  • лазерно изрязване

Себорейни веруки:

Това са единични или множествени жълто-кафеникави образувания, разположени по лицето, деколтето, между гърдите и по гърба. Характеризират се с груб релефа, а с времето увеличават размерите си като имат склонност да се ронят и впоследствие отново да се формират. Обикновено имат овална форма, като нарастват както на диаметър, така и на дебелина. Много често биват съпътствани от лек до интензивен сърбеж. Премахването им е препоръчително, когато започнат да нарастват по брой и размери. Премахват се обичайно чрез криотерапия (терапия с течен азот), но нерядко за премахването им в съображение влизат и различни типове лазери – С0-2, Er YAG и др.

Cherry hemangiomas/Ангикератоми:

Проявяват се като червени точици, които с времето увеличават своята големина и брой. Те са напълно безопасни и представляват изцяло козметичен проблем. В изключително редки случаи, когато се установят хиляди такива малки точици, лекуващият лекар може да назначи изследване на чернодробните ензими, с оглед изключване на подлежащ проблем с вътрешните органи.  Използването на Nd YAG-лазерната система позволява бързо решаване на този козметичен проблем и отстраняване на измененията само с една процедура.

Дерматофиброми:

Дерматофибромите се наблюдават при пациенти от всяка възраст, като са едни от най-често диагностицираните кожни образувания в зряла възраст. Касае се за уплътнени, кафеникаво-синкави „топчета“, разположени най-често по кожата на крайниците. Счита се, че се развиват в резултат на микро травма – ухапване от насекоми, след епилация или възпаление на космен фоликул или врастване на косми. Напълно доброкачествени, тази изменения предизвикват основно сърбеж и естетически дискомфорт. По тази причина, много пациенти прибягват до средствата на мини-хирургията, за тяхното отстраняване. Премахването им чрез изрязване, крие риск от остатъчни белези.

Соларни кератози:

Това са доброкачествени образувания, които се появяват най-често по фотоекспонираните участъци. Касае се за кафеникави,плътни при допир лезии, с неправилна форма и различна големина, с грапава или гладка повърхност. Обикновено се наблюдават при пациенти над 60 години, със светла кожа и светли очи. Счита се, че навременното им отстраняване предотвратява потенциалния риск от злокачествена промяна. Най-често се използват:

  • криотерапия

  • лазерна терапия

  • хирургично премахване

Вирусни брадавици:

Разпространени са във всички възрастови групи, те могат да се  наблюдават като

  • обикновени брадавици (най-често по ръцете и особено пръсти и длани)

  • плоски брадавици (по-типични за лицето)

  • плантарните брадавици (най-често по ходилата)

Предизвикват се от човешки папиломен вирус (HPV), които са голяма група вируси, наброяващи вече близо 200 вида. Премахването им се осъществява най-често с течен азот,поради минималния риск от усложнения. При малки деца може да се избере и консервативна терапия с нанасяне на различни вещества с деструктиращ ефект върху проблемните изменения. Когато никой от тези методи не доведе до резултат, се прилага и лазерна терапия с C02, Nd YAG- и Er YAG-лазер. Понякога се налага включване на продукти за подсилване на имунната система, но тези терапевтични курсове са кратки и оказват общо благотворно влияние върху организма.

Go to Top