Tinea versicolor (pityriasis versicolor) е изключително често срещано повърхностно гъбично заболяване на кожата, характеризиращо се със залющване, формиране на овални петна и плаки, локализирани най-често по горните част на тялото, мишниците, раменете, шията и лицето.

Етиология: Причинява се от дрождните форми на диморфната гъба Malassezia furfur, които се наричат ​​Pityrosporum orbiculare и Pityrosporum ovale. Този организъм е част от нормалната кожна флора. В зависимост от възрастта на пациента , неговата физическа активност и др. фактори е възможно тази гъбичка да придобие патогенни свойства и да допринесе за развитие на този кожен проблем.

Клинична картина: Заболяването е разпространено в световен мащаб, като засяга най-често млади хора. Обикновено се визуализира добре след края на летния сезон, тъй като излагането на слънце води до увеличаване на несъответствията в пигментацията между засегнатите и незасегнатите области. Гъбичката Pityrosporum ovale отделя азелаинова киселина, която блокира синтеза на меланин. Това води до формиране на разнокалибрени кафеникави и белезникави петна и плаки. Те могат да бъдат отделно стоящи или сливащи се помежду си в по-обширни лезии, като пациентите не съобщават за сърбеж.

Диагнозата обикновено се поставя клинично въз основа на характерната клинична картина. Може да се използва светлината на Wood, като обривът дава жълто-зелена флуоресценция.

Терапия: Терапията включва различни антимикотични продукти за къпане и локално приложение, като срока на терапията е поне 21 дни. Заболяването е склонно към рецидивиране и по тази причина понякога се налага повтаряне на терапевтичния курс преди началото на летния сезон, за да се предотврати поява на нов обрив. При обширно засягане,резистентни и рецидивиращи случаи- се налага включване на перорален антимикотик. Светлите петна могат да се задържат със седмици и месеци след приключване на лечението и в повечето случаи изискват допълнителна UV стимулация, за да се хомогенизира пигментацията  на тези места.