Гъбичките по ноктите или онихомикозата е общ термин, който се отнася до гъбична инфекция на ноктите на ръцете или краката. ‘Tinea unguium’ е термин, който конкретно предполага дерматофитна инфекция на ноктите. Двата термина обаче често се използват взаимозаменяемо в клиничната практика.

Онихомикозата се причинява най-често от дерматофитни инфекции на ноктите, причинени обикновено от T. rubrum, T. mentagrophytes и E. floccosum. Периунгвалната инфекция, дължаща се на Candida albicans е разгледана  в раздела за кандидоза. Онихомикозата е по-често при възрастни, въпреки че се среща при деца, най-често в асоциация с tinea pedis или tinea manuum, но също и като първична инфекция.

Класифицира се според локализацията си на:

  • дистална субунгвална онихомикоза- най-често срещаният вид; Характеризира с инвазия в подлежащото нокътно легло и долната част на нокътната плочка, което води до отлепване на нокътната плочка от нокътното легло и удебеляване на поднокътната област. Нокътя придобива обезцветен жълто-кафеникав цвят

  • проксимална субунгвална онихомикоза- наблюдава се по-рядко; Засяга пациенти инфектирани с ХИВ и се счита за ранен маркер за тази инфекция.

  • бяла повърхностна онихомикоза- повърхностна инфекция на нокътната плочка, която се представя като добре очертани бели плаки по повърхността на нокътна плочка.

Диагноза: Диагнозата онихомикоза се потвърждава чрез директна микроскопия на препарат с калиева основа или чрез микологично изследване. Материал за изследване се взема чрез остъргване или изрязване от долната страна на нокътната плочка или изрезки от засегнатите нокти. Потвърждаването на диагнозата е важно, тъй като много случаи на дистрофия на ноктите  са резултат от друго заболяване като псориазис, оникодистрофия след дерматит, хронична паронихия, травма, причинена от лекарства онихолиза, pachyonychia congenita, lichen planus и др.

При съмнение, че развивате симптоми на това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук