Акнето засяга голяма част от подрастващите момичета и момчета. Една част от тях боледуват леко и се справят с помощта на медицинска козметика. Средно тежкото акне може да влоши качеството на живот, тъй като засяга по- обширни области като гръб и деколте. Тежкото акне се отразява пагубно върху самочувствието на пациентите и оставя трайни белези за цял живот.

Среща се с изключително висока честота, като може да се засегне и млади жени и възрастни хора. Направена е асоциация, че колкото по-рано започне, толкова по-тежко и продължително може да бъде протичането на заболяването. Акнето представлява мултифакторно заболяване, което обикновено започва в пубертета и е андроген-зависимо. Развива се в области, богати на себацейни жлези, като се характеризира с развитието на комедони, папули, папуло-пустули. Засяга най-често кожата на лицето, а също и в областта на гърба, деколтето и скалпа.

Клиничната картина обхваща широк  спектър от признаци, вариращи от леко комедононно акне, със или без  възпалителни лезии , до агресивно фулминантно заболяване с дълбоки нодули, възли, а в някои случаи асоциирани със системни прояви.

Акнето андроген-зависимо разстройство на пилосебацейните фоликули. Има четири първични патогенни фактора, които взаимодействат за появата на акнеичните лезии:

 • Увеличено производство на себум от мастната жлеза,

 • Промяна в процеса на кератинизация,

 • Фоликуларна колонизация на Propionibacterium acnes

 • Освобождаване на възпалителни медиатори

Важно е да се знае,  че акнето не е инфекциозно заболяване!

Заболяването се лекува много често мултидисциплинарно в екип със специалисти ендокринолози, акушер-гинеколози и педиатри. Установено е, че хормони като тестостерона (DHT) и тази на надбъбречната жлеза имат съществено значение за патогенезата на заболяването. Последните години все по-често наблюдаваме акне при млади момчета и мъже, които тренират активно или са бодибилдъри. Те споделят за прием на хормони, стероиди или други добавки, които много често водят до развитие на обриви по лицето, деколтето и гърба.

Видове акне:

 • Акне при новородени:

 • Акне вулгарис

 • Папулопустулозно акне

 • Акне конглобата е най-тежкия вариант на заболяването

Обръщаме специално внимание на акне конглобата, тъй като то засяга по-често мъже и може да се развие и на по-късен етап от пубертета. Наблюдава се формиране на абсцеси, синуси, фистулизирани комедони и  дрениращи синуси. Обхваща лицето,гърдите и гърба, както и кожата на ръце, корем, седалище и скалп. Установяват се болезнени изменения,  често от тях се отделя неприятна миризма. Преминаването му се свързва с развитие на хипертрофични и атрофични белези, които остават за цял живот.

Обърнете внимание на Вашето акне навреме. Ако сте родител на дете с такъв проблем, не се колебайте да доведете детето за консултация с оглед ранно поставяне на диагнозата и стартиране на подходяща терапия. Ние сме Вашият партньор в лечението на този проблем.

Обикновено пациента се насочва към използването на  подходящи козметични продукти за измиване и хидратация на лицето. Ще Ви дадем терапия, като резултата от ще бъде преоценен след 6-8 седмици. Лечението на акне е един продължителен процес, който отнема време, но важното е постигане на добър краен резултат. Могат да бъдат комбинирани различни локални медикаменти и процедури в медицинския център (напр. трихлороцетен пилинг).

Локална терапия:

 • Локални ретиноиди (isotretinoin, adapalene и др.).

 • Бензоил пероксид

 • Локални антибиотици ( tetracycline, clindamycin, erythromycin,nadifloxacin) Използват се в комбинация с BP или ретиноиди.Често срещана грешка в практиката е едновременното използване на локални и системни антибиотици. Това не бива да се допуска тъй като не се постига ефект от приложената терапия.

 • Азелаинова киселина

Системна терапия:

 • Антибиотици: Тетрациклиновата група антибиотици намира най-широка употреба. По-липофилните доксициклин и миноциклин са по-ефикасни от тетрациклина. При системно антибиотично лечение е подходящо комбинирането с бензоил пероксид с оглед избягване на развитието на резистентност на пропионибактериите. Страничните ефекти по правило са редки и като цяло лечението се понася много добре.

 • Изотретиноин (13-цис ретиноинова киселина) Лечението с Роакутан е златен стандарт за лечение на тежки форми на акне. Особено подходящ е при подрастващи момичета и момчета, които все още не се планират създаване на семейства и раждания на деца. Приемът на лекарството в доза 0.2-0.5-1.0 mg/kg т.м. продължава средно 6-8 месеца, а резултата настъпва още след 4-6 та седмица. В началото се изследват стандартни кръвни показатели с оглед оценка на общото здраве на пациента: ПКК, чернодробни показатели, триглицериди и холестерол, креатинин, билирубин. Следва проследяване на всеки 6 седмици на чернодробните ензими и липидния профил, поради склонността на лекарството да променя част от тези маркери.

  Най-честите странични ефекти са дозово зависими и са признак затова че лечението е ефективно.  

  Наблюдава се  хейлит, изсъхване на очната лигавица, понякога кървене от  носа. Неприятен страничен ефект е развитие на сухотата на кожата, която може да се компенсира посредством използването на емолиенти и хидратанти. Препоръчва се ограничаването на тежки тренировки и натоварването на ахилесовото сухожилие, поради по- голямата вероятност за развитие на мускулно-сухожилни проблеми. Най- важният страничен ефект е тератогенността. По тази причина се препоръчва прием на  контрацептиви или друг метод на протекция през целия период на лечение и 6 месеца след спиране на терапията. 

  В рамките не първите 4-6 седмици може да се очаква влошаване в състочнието на пацианта, но след това обичайно се отчита драстично подобрение. Дозировката е строго индивидуална и се прецезира при всеки следващ преглед с оглед индвивидуалните особености на всеки случай. Обичайно терапията започва се двукратен прием и постепенна редукация на дозата.

 • Хормонално лечение. Синдрома на поликистозните яйчници е едно от най-разпространените хормонални заболяване при жените. Счита се, че честотата му е около 25% от младите момичета.  Отчитат се с менструални смущения, акне, наднормено тегло, инфертилитет и проблемно окосмяване при жените в репродуктивна възраст.  В такива случаи обикновено работим  в мултидисциплинарен екип с гинеколог, ендокринолог и специалист по диетология и хранене, за да се постигне оптимален резултат. Много често се налага изписване на противозачатъчна терапия, но това ни осигурява контрол върху заболяването и постигане на траен ефект.

При съмнение, че развивате симптоми на това заболяване, не отлагайте консултацията си с дерматолог. Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук