Хламидийната инфекция е една от най-често срещаните полово предавани инфекции, която може да засегне както мъже, така и жени. Тя може да причини сериозни и трайни увреждания на репродуктивната система и по тази причина е необходима навременната й диагностика и терапия.

Причинител на заболяването е  Chlamydia trachomatis. Това е един от най-малките бактерии, които могат да предизвикат заболяване, като заразяването става при най-често при сексуален контакт. Възпалението  засяга предимно лигавиците в т.ч. лигавиците на пикочния канал (нар. уретра), шийката на матката и правото черво. Човек не развива траен имунитет и по тази причина е възможно повторно инфектиране след успешно приключило лечение.

Клинична картина: Инкубационният период продължава  от една до четири седмици, въпреки че много често заболяването безсимптомно. При мъжете най-често хламидиалната инфекция протича като остър или хроничен уретрит. В рамките на 14 дни след сексуалния контакт при мъжете могат да се появят оплаквания от

  • парене и/или болка по хода на уретрата

  • парене или дразнене при уриниране

  • слузно-гноен секрет

  • безсимптомно протичане

При хроничния уретрит оплакванията са подобни, но много по-слабо изразени. Най-често той е съпроводен с леко парене или дразнене по време на уриниране и белезникав прозрачен секрет от пикочния канал.

При жените обичайно хламидиалната инфекция протича като уретрит или цервицит (възпаление на шийката на матката). Често усложнение  представлява засягането на маточните тръби , което впоследствие може да доведе до развитие на тазово възпалителна болест.

Заболяването може да предизвика редица усложнения, които могат до доведат до стерилитет при мъжете или невъзможност за зачеване при жените.

Диагностика: Изключителна точност показват PCR тестовете, които се считат за златен стандарт в диагностиката на хламидиалната инфекция. Все още се изработват и кръвни изследвания , за IgA и IgG антитела, които нямат висока диагностична стойност. Необходимо е да се направят  тестове и за други полово-предавани инфекции, тъй като много често те протичат успоредно.

При съмнение , че страдате от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук