Полово предаваните инфекции (ППИ) засягат милиони хора по света. ППИ се причиняват от бактерии, паразити или вируси и се предават от най- често при вагинален, орален и анален сексуален контакт. Редовната и правилна употреба на презервативи значително намалява, но не елиминира напълно риска от ППИ. Регулярните изследвания са най-сигурният начин да се предпазите от усложненията, които предизиква нелекувана полово предавана инфекция.

Всички са имали неприятни ситуации, когато установят че по една или друга причина сте имали контакт с непознат партньор без предпазни средства или с такъв който знаете, че има повече от един партньор; Случвало Ви се е също така Ваш бивш партньор да Ви информира, че е инфектиран с полово-предавано заболяване; Това налага да си направите изследване за диагностика на полово предавани инфекции (ППИ)

Преди години , при изнасяне на лекция пред ученици от гимназиалния профил бе зададен въпрос: “Как се прави секс? На светло или на тъмно?” Правилният отговор е на светло, защото по- голямата част от промените по кожата на лигавиците и полулигавиците се виждат с просто око. Ако установите наличие на брадвички, ранички или налеп при партньора- това също  налага да се изследвате скоро.

Кога и как да си направите изследване:

При поява на изменения в областта на интимната област е необходимо да се консултирате с дерматовенеролог. За да може да се вземе веднага материал за изследване е необходимо 4 часа преди прегледа да не сте си правили тоалет. Изследването представлява вземане на материал с тънък памучен тампон, като лекуващия лекар ще прецени дали да Ви насочи към ДНК или микробиологично изследване. Обикновено резултатите се изготвят в рамките на 3-4 дни.

Има заболявания които изискват кръвен тест. Това са сифилис и HIV. За да получим акуратни разултати е необходимо да се изчака за срок от 1 месец ( за сифилис) и 1-3 месеца за HIV преди да си направите кръвното изследване.