Гонореята (трипера) е полово предавана болест с бързо настъпваща симптоматика в рамките на 3-10 дни след заразяване. Известна още в древността, те я описана от Хипократ и други древни лечители.

Причинява на от Грам негативни диплокок Neisseria gonorrhoae(наречена на своя откривател Neisser 1879 г.).

Клинична картина. Обикновена се развива скоро след необезопасен, рисков полов контакт. Обикновено мъжете съобщават за болезнено уриниране и / или течение от пениса. При жените оплакванията могат да бъдат разнообразни: най-често бистро течение, болка при уриниране или такава ниско долу. Важен е разпита на партньора, тъй като заболяването е остро протичащо и рядко протича безсимптомно.

Най – тежкото усложнение на тазовата възпалителна болест е острия перитонит.В такива случаи се развива драматична клинична картина (силна болка, гадене, повръщане, температура ) , промени в лабораторните показатели, наличие на  ехографски данни за свободно подвижна течност в коремната кухина (възпалителен ексудат).  В такива случаи може да се стигне до ненужна операция по спешност. Именно ранното започване на венозни антибиотици при тази клинична картина води стабилизиране на пациентката и излекуване.

Диагностика: Използва се  микроскопско доказване или рутинно генетично изследване на принципа на PCR тест

Лечение: Използват се антибиотични средства, като лечението обикновено е бързо и ефикасно. При нелекуване могат да настъпят усложнения със засягане на  маточната шийка , матката и маточните тръби и развитие на т.нар. тазова възпалителна болест (Pelvic Inflammatory Disease/ PID).

Важно:

  • В около 25% от случаите има съчетание на гонорея с хламидиална инфекция.

  • Късното започване на лечение , непълното излекуване от гонорея  и съчетанието и с други инфекции е една от причините за друго тежко усложнение– пиосалпинкс (маточните тръби се изпълват с гной). При ангажиране и на яйчниците в този процес се получават тубоовариални абсцеси. Това състо   ние  е животозастрашаващо и налага спешна реакци и операция.

  • При късно започване на лечението и повтарящи се инфекции може да се стигне до стерилитет.

При съмнение , че страдате от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук