Бактериалната вагиноза представлява промяна на ph-то и нормалната микрофлора на влагалището под влияние на редица фактори. Развива се възпаление на лигавицата, предизвикана най-често от анаеробни бактерии, които нормално обитават тази част от човешкия организъм. Наличните лактобацили намаляват като количество и това води до алкализиране  на pH-то, които от своя страна води до развитие на патогенни микроорганизми. Рядко бактериална вагиноза се развива при жени, които никога не са имали сексуални контакти.

Клинична картина: Най-често се развива неспецифично белезникаво или сивкаво течение, придружено от сърбеж, дискомфорт и неприятна миризма. Специфична е миризмата (подобна на риба), която  се засилва след полов контакт или след менструация.

Развитието на бактериална вагиноза по време на бременност може да доведе до усложнения  в т.ч. преждевременно раждане, повишен риск от инфекция, раждане на дете с ниско телесно тегло и др. По тази причина навременната диагностика и терапия на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са от изключителна важност.

 • Наличие на друга полово предавана инфекция- Chlamydia trachomatis, Mycoplasma spp., Ureaplasma spp. и др.

 • Използване на дамски тампони;

 • Рисково полово поведение и повече от един сексуални партньори;

 • Често използване на вагинални душове

 • Вътрематочна спирала като контрацептивен метод

 • Тютюнопушене

Диагностика: Използват се различни микробиологични и ДНК тестове. ЗА предпочитане е използването не PCR тестове, които позволяват точен анализ и оценка на вагиналната и цервикална микрофлора, диагностика на дисбиозни състояния и откриване на полово предавани инфекции. Различни лаборатории предлагат различни тестове , които установяват микробната цервико-вагинална флора и детектират  всички микроорганизми, населяващи женския влагалищен тракт.

Лечение: Лечението е строго индивидуално, като задължително се изключват рисковите фактори, Могат да бъдат използвани локални и системни антибиотици , по различна схема на приложение. Изборът е строго индивидуален в зависмост от спецификите на всеки един случай.  Лечение на партньор  е задължителна в случай на оплаквания като зачервяване или сърбеж по члена, парене,  болка при уриниране. Лечение се препоръчва и при мъже, чиито партньорки развиват отново оплаквания след веднъж успешно излекуване.

По време на лечението е препоръчително да използвате презерватив или да се въздържате от сексуални контакти.

Превенция: С оглед профилактиране на ново развитие на бактериална вагиноза е препоръчително да се спазват няколко основни правила:

 • Не използвайте дамски тампони;

 • Поддържайте добра интимна хигиена.

 • Избягвайте вагиналните душове. Използването има води до промяна в нормалната флора от лактобацили във влагалището.

 • Винаги използвайте презервативи, особено при полов акт с нов сексуален партньор;

 • Избягвайте сексуалните контакти до края на лечението и пълно повлияване на терапията.

 • Проведете пълен набор от необходими изследвания и за други полово-предавани инфекции, в случай на често повтарящи се епизоди на бактериална вагиноза.

При съмнение , че страдате от подобен проблем или имате други въпроси-  не отлагайте консултацията си с дерматолог.

Можете да позвъните на 0885 900 545 или да си запазите час онлайн тук